Zuurdesembrood bakken

IMG_3928zuurdesembrood – brood bakken – home baking – easy zuurdesem – easy baking

Belangrijk: Gebruik steeds goeie bio bloem, minimum T 65. (T staat voor bindkracht en vezels in de bloem, hoe groter het T nr, hoe meer vezels). T 65 is de meest gebruikte bloem voor ouderwets brood. Zuurdesem is namelijk een ouderwets brood. De Franse bakkers gebruiken meestal deze bloemsoorten. Ik neem steeds een mengeling van 2 soorten bloem. Mijn voorkeur gaat uit naar de bloem van Flour Power of de bloem te koop in De Lousbergmarkt te Gent. Extra nodig: gietijzeren pot met deksel.

250 g tarwebloem – 180 g volkorenbloem – 38 rogge – 335 g lauw water – 1/4 kl droge gist –  mengen in potje: 69 g zuurdesem starter (zie bericht zuurdesem starter maken) – 25 g lauw water – 1 el fijn zeezout.

  1. Meng alle ingrediënten samen in een grote glazen schaal met een lepel (niet kneden, alle bloem moet goed vermengd zijn met het vocht) en dek af met een handdoek. Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur en tochtvrij.
  2. Het brood omplooien: (nooit kneden) Neem een plastiek spatel of een patisserie corne. Plooi het deeg van de buitenkant in de pot naar het midden. Laat terug 1 uur rijzen. Herhaal dit nogmaals en laat terug 1 uur rijzen. Je mag dit gerust nog een derde keer doen.
  3. Het brood vormen: Doe royaal bloem op het werkvlak. Haal het deeg uit de glazen pot met de corne. Plooi het deeg een paar keer naar binnen en bol op tot een ronde bol. Bestrooi een mandje (met doek) met bloem. Leg de bol deeg in het mandje, bestrooi met bloem. Dek af met een handdoek en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. (1 à 2 uur, hangt af van de kamertemperatuur )
  4. Bakken van het brood: Zet de gietijzeren pot met deksel in de oven op 275° , ongeveer 10 min. Haal de hete pot uit de oven en verwijder het deksel. Laat het gerezen deeg uit het mandje in het midden van de pot vallen. Maak een paar sneetjes in het deeg met een heel scherp mes. Zet het deksel op de pot en plaats onmiddellijk in de oven. Bak 20 min op 275°.  Verminder nu de temperatuur naar 225° en bak nog 1O min met deksel op de pot. Haal het deksel van de pot en bak het brood verder op 225°, 25 minuten. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Het deeg is iets natter dan gewoon brooddeeg. Hou je aan de regels, hoeveelheden en handelingen. Zuurdesem brood bakken heeft tijd nodig. Hoe meer je bakt hoe beter het lukt. Ik post binnenkort een filmpje van het opbollen van het deeg.

Veel succes,

Christine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s